Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2015 23:54 - Наръчник на екзистенциално ощетените
Автор: biago Категория: Изкуство   
Прочетен: 758 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.05.2015 06:49


            "Защо не ме харесват ? Та аз съм толкова отзивчив , мил , талантлив .. Защо не ме приемат ? Средно висок съм ,добър слушател съм,любящ съм,  имам здрави зъби, знам горе - долу хубави вицове. Защо съм обичан ? " 
           Много въпроси , нали ? Трудни отговори ? Отделете пет скъпоценни минути от себеосъвършенстването си , или от това да се опитвате да сте по- отзивчиви, по- мили   и по- талантливи за угодата на своето околие, за да се опитаме ЗАЕДНО да достигнем до отговора на сложното уравнение. За да премахна всякакъв вид въпроси от рода на "Какво е това , което се опитваш да кажеш ?" , веднага давам име на долния текст . Да го наречем " Наръчник на екзистенциално ощетените ". Бих могъл да съм по-засукан в изказа, но сега е важно друго - защо , аджеба, не се вписваме? . Ние и нашите качества. 
            Взаимоотношенията между хората , сами по себе си , без да са от значение роднинските или дългогодишните връзки , се опират на едно просто, и не чак толкова просто, нещо - ползата едни от други. Човекът бил социално животно.. Не. Човекът , преди да го заклеймим като социално животно, което трябва да контактува с околните ,за да съществува , трябва да вземем впредвид неговия " животински " елемент .Той трябва да има полза от околните си . "Използвач ", ще кажете . Отново  не . Човекът има полза от заобикалящите го хора. Използвачът, търси тази полза и дори се заобикаля с такива. За да е по- нагледна информацията, която ви споделям, ще дам следния пример : 
           Човек лежи на улицата, прострелян в стомаха. Кърви обилно и вече е в критично състояние. Над него опечален роднина през сълзи вика за помощ. Търси лекар. Вие отивате над простреляния и изваждате джобния си нож в готовност да оперирате :
  - Какво правите, лекар ли сте  ? - пита  роднината .
  - Не , но съм отзивчив, мил, талантлив. 
  - Но моля ви , ние имаме нужда от лекар !
Избутват ви на страна , драги екзистенциално ощетени . Вие лекари ли сте ? 
          Човекът отсреща не се нуждае от това , което вие искате да му дадете и в което знаете, че сте добри . Той има свои желания, свои нужди и чак когато можете да ги задоволите ще получите позволението да предоставяте услугите си на месечен абонамент. Със дълбока скръб ви съобщавам , че така са устроени всички хорски взаимоотношения ,които съществуват. Та дори и майките ни нямаше да ни обичат по прекрасния начин ,по който го правят  ако  не задоволявахме една основна тяхна потребност - майчинския инстинкт. Моля, когато си служим с думи като " полза " или "
"използвам" те да не се възприемат с днешното им ,почти цинично значение, което са придобили. След като уточнихме и този детайл, моля, нека преминем към един много важен термин , който ще ни позволи да изясним цялото уравнение и да започнем да го решаваме сами за себе си -  " коефициент на полезност" . 
          Именно това определя колко точно е полезен един човек на околието си. Както вече изяснихме, не е възможно на всички да сте полезни като просто сте услужливи, приятни и прочие, просто защото не всички имат нужда от това. Замислете се защо приятелката ви  прекара снощната вечер с вас, както и повечето вечери от шест месеца насам. Отговорът е прост - защото тя, като представител на човешкия вид, иска да бъде разбирана, изслушвана ,обгръщана с внимание , та дори и тя да обгръща някой със собственото си такова. Вие това й давате. Тя е доволна, вие също. Следващата вечер. Ами онзи приятел , който ви се обади онзи ден за да ви попита за да отидете на кино  , виждате ли потребността в случая ? Ако вие не обичахте киното , а видео игрите, отношенията ви нямаше ли да се различават ?  . Примерите са безкрайни , а формулата е проста : Вашите умения и способности  , разделени върху нуждите на хората са реалния ви коефициент на полезност. Ако той е положително число - отношенията ви са чудесни. Потребността им от вас съществува, драги екзистенциално ощетени. 
         За да прекратите  неспогаждането си с околните , ще ви предложа решението . Направете облог със себе си  с едногодишен срок от датата, на която сте прочели това и подобрете едно свое умение, което е "от полза" за другите. Запишете се на курс по готварство, научете се да танцувате, прочетете тридесетина книги . Подобрете себе си, заради самите себе си , а коефициентът ще се покачи . 
                                                                                   Biago , 2015 
Към момента на писането на горният информационен текст, съм афектиран от събития в заобикалящата ме среда. Известно ми е,че е необходимо дооточнение по някои от засегнатите въпроси, но то ще бъде дадено на по-късен етап. Поздрави !

...................................................................................
Примерът , даден в публикацията ( с жертвата на улицата )
 е изваден  от статия в интернет издание  с името на мой много любим журналист , но идеята завъртяна около  него е авторска .  Моля, да не бърка взаимстването с пошлото плагиатство !




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: biago
Категория: Изкуство
Прочетен: 26399
Постинги: 17
Коментари: 1
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930